Over ons

Foto van de Chen-familie

Als een Chinees specialiteitenrestaurant, biedt Nieuwe Ster een uitgebreide selectie van gerechten uit de Chinese keuken. Wat het restaurant echt onderscheidt, is de nadruk op familie. Het is niet alleen een familiebedrijf, maar het is ook een plek waar gezinnen en vrienden kunnen samenkomen om te genieten van goed eten en goed gezelschap. Het interieur van het restaurant is warm en uitnodigend, met een gezellige sfeer die geschikt is voor zowel informele als formele gelegenheden. 

 Als het enige Chinese restaurant in Nieuw-Buinen, heeft Nieuwe Ster een sterke lokale aanwezigheid opgebouwd. Veel mensen komen speciaal naar het restaurant voor de authentieke Chinese gerechten en de vriendelijke service. Het is een geweldige plek om te genieten van een maaltijd met vrienden en familie, of om af te halen voor een heerlijke maaltijd thuis.


Hieronder kunt u een interview uit 2012 lezen gepubliceerd in "De Noorderbreedte", een magazine over Noord-Nederland:

"Elk dorp heeft een kerk, een kroeg en... een Chinees restaurant. De menukaart en de gerechten kent iedereen. De mensen achter die menukaart zijn vaak een stuk onbekender. In deze Noorderbreedte stellen drie Noordelijke Chinezen zichzelf voor. De Chinese gemeenschap gesloten? In de stad misschien, maar de familie Chen uit Nieuw Buinen doet er niet aan mee. In het dorp wonen drie andere Chinese gezinnen. Of waren het er nou twee? Ayin Chen weet het niet eens zeker. ‘We hebben veel contacten met Nederlanders. We hebben heel leuke buren - we drinken vaak koffie bij elkaar. Onze zoons zitten samen op tafeltennis. De ene week brengen wij ze, de andere week zij.’ 

Zij was 25, haar man 32 toen ze negentien jaar geleden naar Nederland kwamen vanuit het zuiden van China, de buurt van Hong Kong. Ze streken neer in Hoogeveen. Assen volgde, daarna een café in Oosterwolde. Elf jaar geleden begonnen ze restaurant Nieuwe Ster in het Drentse lintdorp. Dochter Xin was zeventien toen zij uit China naar Nieuw-Buinen kwam. Het gezin is inmiddels uitgebreid met dochters Jenny (16) en Fenny (15) en de 11-jarige zoon Clint. De dochters helpen in de weekends in de bediening. Ze kunnen allemaal goed leren, vertelt Chen trots: ze doen vwo en havo, Clint gaat na de zomer naar het vwo. Lachend: ‘Maar wij kunnen ze niet helpen met school’, verwijzend naar haar beheersing van het Nederlands - die overigens best meevalt. Ze hebben wel eens heimwee. Heus wel. En ze proberen elk jaar terug te gaan, om de familie aldaar op te zoeken. ‘Het is best wel moeilijk’, verzucht Chen. Als er iemand ziek is, kun je er niet één-twee-drie naartoe. Onze kinderen hebben daar natuurlijk een heel ander gevoel bij. Die zijn daar niet geboren.’ De dochters zien er prachtig uit in hun werkkleding. Bij Nieuwe Ster zijn ook Nederlanders in dienst, vertelt Chen. Lachend: ‘Zelf eten we heel anders dan wat er op de kaart staat. De Nederlandse keukenhulpen die met ons meeëten vinden ons eigen eten vaak lekkerder. Het is veel pittiger.’ 

Waarom staan die gerechten dan niet op de kaart? Nee, lacht ze. ‘Dat werkt hier niet. Hier in Nieuw Buinen is het toch, hoe zeg je dat, wat de boer niet kent, dat eet hij niet. We hebben wel eens wat geprobeerd met een buffet, waarbij mensen van alles kunnen uitproberen. Maar ze vragen toch waar de foe yong hai is.’"